Saved Space!

June 7, 2009

Venice Architecture Biennale 08: MAP office
THE SPACE UNDERNEATH
The project is called ‘underneath: life within the continuous monument of china,’ it is a multimedia installation created by MAP office for the 2008 Venice Biennale Architecture Expo. With the installation the office explores the new relationships created by the highway’s presence in the current urban landscape. The research was done in the Pearl River Delta region in china and specifically explores the area underneath a superhighway in Guanzhou.
The monumentality of the highway is contrasted with the understated uses the inhabitants have created for themselves underneath the motorway. The programs include billiards and entertainment, restaurants, parking lots, small shops and even a new model of infill construction under the highway.

map02

map01

map03

map04

MAP Office
Venice Biennale
Images via: designboom

Parc Nus de la Trinitat
BARCELONA’S HIGHWAY PARK
Completed in 1993 by Joan Roig and Enrich Battle, the Pac Nus de la Trinitat is a perfect model for making public space from highway residual space.  It’s located inside a circular space created by the junction of several motorways. Rows of trees, water ponds and public art are all used in the landscape design to buffer sound and control views to and from the highways.

nudo8uh
241688

12parctrinitat70

Images via: Vulgare

Woodall Rogers Park
DESIGNED TO COVER
From the Office of James Burnett comes the Woodall Roger Park, which is described a ‘new heart of Dallas,’  ‘a bold new hub’ designed to connect the business district to the museum district in the city’s downtown. The park outlines a strategy to use the residual space above the highway instead of underneath it. A landing will be built above a section of the highway creating a tunnel like space for the driver and a park for pedestrians above.

BuildingTheDeck
Picture 2

4

Images and information via: Woodall Roger Park

Advertisements

One Response to “Saved Space!”

  1. […] traced down the Real Concrete Island Concrete Island by J.G. Ballard [Earlier: Inevitable Dross, Saved Space!, Highway Space in Use] Posted by mariaoran Filed in Highway Bits, Personal Thoughts, Precedents […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: